Monday, May 21, 2012

Ахуйн бяцхан зөвлөгөөнүүд

 
Шөлөнд бага зэрэг өндөг хийхдээ хөрсөн шөлөнд хийж сайтар хутгаад хийвэл жигд тарна.
-Хагарсан түүхий өндгийг чанах усандаа бага зэргийн цуу хийвэл өндөг гойждоггүй.
-Хайруулын тогоо тавганд хийсэн тосонд давс хийвэл юм хайрахад тос үсчдэггүй.
- Єндөгний муудсан эсэхийг мэдэх дээ гэрэлд хар. Муудсан өндгөн дотор толбо харагдана. Муудсан өндөг нэвт гэрэлтдэггүй.
- Төмс, будаагүй ногоотой шөлөнд бага зэрэг хуурсан гурил хийвэл амтлаг болно. -
- Єндгийг давстай усанд чанавал хагарахгүйгээс гадна хальснаас нь салгахад амар байдаг.
- Котлетыг бөөрөнхийлөхийн тулд гараа хүйтэн усаар норговол гарт мах наалдахгүй.
- Лаазалсан зүйлийн муудсан эсэхийг шалгахдаа савны ёроол дээр дарна. Хонхойсон газар буцаж түмбийвэл муудсан шинж.
- Хөргөгчийг 5-10 хоногт содтой бүлээн усаар нэг удаа угаана. Хөргөгчийг удаан хугацаагаар ажиллуулахгүй үед хаалгыг дутуу хаана.
- Савхин бээлий шинэдээ бариухан байгаа бол нойтон алчууранд ороогоод 2-3 цагийн дараа гартаа өмсөөд хатаачих.
- Удаан хадгалсан төмс чанахад харлана. Иймээс чанахдаа усанд жаахан цуу юм уу, сүү хийвэл харлахгүй.
- Сонгиныг шарахын өмнө хуурай гурилд өнхрүүлбэл амттай болдог.
- Сүүг ялихгүй жаахан элсэн чихэр /1 литр сүүнд 1 халбага/ буюу чимх содтой буцалгавал витаминаа илүү сайн хадгална.
- Хөлдүү махыг гэсгээхийн тулд хүйтэн усанд хийж угаагаад, цэвэр саванд таглаж тавь.

Тосыг харанхуй газар хадгалбал хурших нь бага байдаг.

No comments:

Post a Comment